lauantaina, heinäkuuta 31, 2004

Maaseutua Ibarakissa

Viikonloppuna kävimme maaseutumatkailemassa Jannen työkaverin isän kotona Ibarakin prefektuurissa. Lauantaina hyppäsimme Motohashi-sanin Volvoon ja suuntasimme ulos Tokiosta pitkin kaupungin päälle rakennettua maksullista moottoritietä. Matka sujui vauhdikkaasti, ja loppumatka olikin yllättäen riisipeltoa toisen jälkeen. Muutaman tunnin matkan jälkeen kohosi vihreiden peltojen keskeltä määränpäämme, 100 vuotta vanha japanilainen talo. Itse isäntä osoittautui oikein mukavaksi mieheksi, ja rahaakin tuntui yritystoiminta tuottaneen – autotallista löytyi Porschen rinnalta Harley Davidson, eikä talon koossakaan ollut valittamista.

Illallisen nautimme paikallisessa pienessä izakayassa: itse paistettuja tonnikalapihvejä, sashimia, ehdottomasti parasta tofua, mitä olemme koskaan syöneet, lonkero-otuksen lonkeroaivomuhennosta (Jannen mielestä herkullista), sakea bambukupeista ja muuta kivaa. Nukkumaan pääsimme hyvissä ajoin ihanille futoneille viihtyisään ja ilmastoituun tatamihuoneeseen. Sitä ennen talon isäntä esitteli meille mielettömän makean 200–300 vuotta vanhan katanan (samuraimiekka). Ottaen vielä huomioon, etteivät japanilaiset yleensä edes kutsu ihmisiä kotiinsa käymään, olimme erittäin otettuja kaikesta tästä.

Lopuksi autosta napattu kuva, joka näyttää kuuluisalta Himejin samurailinnalta, mutta onkin ibarakilaisen pikkukaupungin kaupungintalo keskellä riisipeltoja. Kuulemma kaupunkilaiset olisivat parempaakin käyttöä verojeneilleen keksineet.

perjantaina, heinäkuuta 30, 2004

Hämähäkin paluu

Tiistaina kävimme katsomassa Spider-Man 2:en. Toimintapläjäys asiallisella juonella ja tyylikkäillä tehosteilla ryyditettynä, tykkäsimme. Eipähän ainakaan tarvinnut istua kotona.

Keskiviikkona kävimme hakemassa ns. re-entry permitit, joiden avulla pääsemme takaisin Japaniin tulevan Mongolian matkan jälkeen. Paluuluvat piti hakea Saitaman maahanmuuttovirastosta, jonne meiltä kestää n. 40 minuuttia junalla. Pienenä jippona oli se, että matkaan vaadittiin kolme eri junaa. Itse luvan saaminen oli ihan iisipiisi, täytimme yhden lomakkeen ja annoimme sen täysin elämään tympääntyneelle virkailijalle, joka puolestaan lätkäisi meille kouraan maksulomakkeen ja jonotusnumeron.

Siinä sitten reilut puoli tuntia jonoteltuamme numeromme ilmestyi valotaululle ja me marssimme takaisin tympääntyneen virkailijan luo, joka ilmoitti, että meidän olisi siinä välissä pitänyt käydä ostamassa naapuritalon kirjakaupasta postimerkit (revenue stamp) siihen maksulomakkeeseen. No voi sun halavattu! Paluulupa piti siis maksaa (50 euroa) kirjakauppaan, josta saadulla postimerkillä sitten todistimme virkailijalle maksaneemme sopivan summan. Miksiköhän maksua ei voinut hoitaa suoraan virkailijalle käteisellä?

maanantaina, heinäkuuta 26, 2004

Matsuri

Maanantaina oli melkein naapurissa sijaitsevassa pienessä temppelissä matsuri, eli perinteinen japanilainen juhla. Matsureita on täällä kesällä joka kylässä, ja nyt meillä oli oiva tilaisuus päästä näkemään sellainen matkustamatta ensin junalla tuntikausia.

Ikävä kyllä emme nähneet jokaiseen matsuriin olennaisesti kuuluvaa juhlakulkuetta, sillä se järjestettiinkin yllättäen jo keskellä päivää. Illalla sentään ehdimme mukaan tunnelmaan. Toiminta muistutti paljolti suomalaista markkinameinikiä – temppelin lähiympäristö oli tungettu täyteen pikkukojuja, joista sai ruokaa ja markkinarihkamaa. Esiintymislavalla soitti pieni yhtye perinteistä musiikkia, ja temppeli oli koristeltu paperilyhdyillä ja japaninkielisillä banderolleilla.

Illan lopuksi oli luvattu ilotulitus eli hanabi, ja sellainen saatiinkin. Ensin ammuttiin muutama raketti, sitten pidettiin viiden minuutin tauko, ja sitten ammuttiin taas pari paukkua taivaalle. Kun lopulta luovuimme toivosta nähdä kunnollista räiskettä ja poistuimme illalliselle intialaisen ystävämme Megnan kanssa, ryöpsähti taivaalle yht’äkkiä parinkymmenen raketin hieno sommitelma. Sitten taas mitätöntä poksuttelua, kunnes lopulta taas jouduimme ryntäämään ruokapöydästä parvekkeelle ylettömän paukkeen houkuttelemana.

Tähän suomalaisittain omituiseen ilotulitustyyliin on tietysti looginen selitys – kun ulkona ei ole 30 astetta pakkasta, voi yleisökin istua helposti toista tuntia piknikillä nauttien ilotulituksesta kiireettömästi.

sunnuntai, heinäkuuta 25, 2004

Beer Garden

Torstaina kävimme Jannen työpaikan opiskelijoiden kanssa tutustumassa japanin parhaaseen kesänviettotapaan eli Beer Gardeniin. Ideana on se, että ison tavaratalon katolle avataan kesäisin ulkoilmaravintola, johon tietyn rahasumman maksamalla pääset kahdeksi tunniksi juomaan kaljaa ja syömään grilliruokaa niin paljon kuin kerkiät. Jos haluat viettää katolla enemmän aikaa, maksat jokaisesta puolesta tunnista 4 euroa lisää. Hauskaa oli, kaljaa juotiin ja grilliruokia syötiin niin, että napa paukkui. Sitten vielä loppuillaksi englantilaistyyliseen pubiin, jonne hommasin heti kanta-asiakaskortin. Enkä muistanut käyttää koko illan aikana...

Sunnuntaina lähinnä herkuteltiin. Lähdettiin ihan varta vasten käymään Ikebukurossa, jotta päästiin syömään kakkua kahvilaan, jossa yksi Jannen työpaikan opiskelijoista on osa-aikaisesti töissä. Herkullista kakkua, jäämoccalattea jne. Chiyoda-san antoi vielä aika reippaasti alennusta :)

Kotiin ei vielä huvittanut mennä, joten päädyimme harhailemaan ympäri öistä Ikebukuroa. Paljon pieniä kivoja neonvalaistuja katuja täynnä ravintoloita, puisto, jonka olemassaolosta meillä ei ollut mitään käsitystä, Metropolitan Art Spacen edessä jammaileva jazz-bändi ja mukava sää. Jos jotain tulee Suomessa ikävä, niin kesäiltoja Tokiossa.

keskiviikkona, heinäkuuta 21, 2004

Lämpöaalto

Rehellisesti sanottuna vituttaa. Liian kuuma. Mitään ei jaksa tehdä tai ei ainakaan huvita tehdä. Tiistaina Tokiossa tehtiin kaikkien aikojen lämpöennätys, +39,5 astetta. Keskiviikkona +38,4 astetta. Tätä rataa syyskuun loppuun asti.

sunnuntai, heinäkuuta 18, 2004

Ystäviä Suomesta

Sunnuntaina koitti kauan odottamamme hetki – seurue joensuulaisia fyysikoita ja ystäviämme saapui viikoksi Tokioon optiikan alan konferenssin varjolla. Ryntäsimme siis heti heidän hotellilleen Ikebukuroon, jossa huoneen ovesta vastaamme vyöryi järkyttävä kasa Suomesta tilaamiamme tuliaisia. Kohokohtina mainittakoon ruisleivät ja arkijuusto (aah, Edamia!), hapankorput, salmiakit, Fazerin suklaat, silliä ja Nightwishin uusin levy. Kiitoksia kovasti kaikille osallisille!

Koska ystävämme olivat aikaerosta väsyneitä, päätimme varmistaa heidän nukahtamisensa illalla raahaamalla heidät siltä istumalta Harajukuun teinikadulle (Takeshita Doori) ja turistikauppa Oriental Bazaariin, sekä Shinjukun pilvenpiirtäjiin. Kulttuurishokin täydellistämiseksi söimme illalliseksi izakayassa mm. raakoja lonkeroeläimiä ja merisiilejä, jotka tietenkin huuhdottiin alas oluella, sakella ja chu-hi -siiderijuomalla. Kuulemma uni maittoi, ja aamulla koehenkilömme olivatkin huomattavasti paremmin sopeutuneita Japanin aikavyöhykkeelle.

Maanantaina oli edessä konferenssiviikon aloittaminen. Siispä hyppäsimme metroon, vaihdoimme junaan ja vähän toista tuntia matkustettuamme olimme perillä konferenssikaupunki Makuharissa. Paikka on Odaiban tyyliin modernin steriili uutuuttaan hohtavia rakennuksia sisältävä ja mukavan avara kaupunkikeskus sopivasti Tokion ja Naritan lentokentän puolessa välissä.

Muutama sana tieteellisistä konferensseista lienee paikallaan niille, joille tämä ihmiskunnan globaalia sivistystasoa ratkaisevasti kohottava toiminta ei ole vielä tullut tutuksi. Idea on yksinkertainen: houkutellaan iso joukko tutkijoita kammioistaan ympäri planeettaa samaan taloon kertomaan toisilleen uusimmista tutkimustuloksistaan, tapaamaan vanhoja tuttuja ja solmimaan uusia kontakteja. Näin tutkija pääsee matkustelemaan yliopistonsa laskuun mielenkiintoisiin paikkoihin, tapaa kerrankin ihmisiä, joita hänen omituiset horinansa oikeasti kiinnostavat ja saa vielä kaupan päälle uusia virikkeitä työhönsä.

Konferenssi oli oikein onnistunut ja osittain kiinnostava, ja tylsien esitelmien aikana pysyi livahtamaan talon toiseen päähän jättikokoiseen optiikan alan yritysten näyttelyyn, jonka ehdoton kohokohta oli videoesittely konenäköä hyödyntävistä roboteista. Niiden taitoihin kuuluivat esim. baseballin lyöminen lennosta ja putoavan pallon pyydystäminen kaksisormisella robottikädellä, puhumattakaan terminaattorista, joka silmänräpäyksessä nappasi sen lähelle tuodun pallon ja seurasi sitä kuin kobra, vaikka sitä kuinka nopeasti sen edessä heiluteltiin. Pelottavaa.

Iltaisin jäi hieman tehokasta peliaikaa Tokioon tutustumiseen. Kävimme siis pelailemassa videopelejä Ikebukuron huvittelukomplekseissa, shoppailemassa vaatteita alennusmyynneistä ja elektroniikkaa maailmankuulusta Akihabarasta, syömässä useammassakin izakayassa ja ehdimmepä pitää tuparitkin vieraillemme.

Perjantaina olikin jo konferenssi ohi, joten pääsimme rauhassa katselemaan kaupunkia mennäksemme vielä illalla tutustumaan Tokion yliopiston optiikan laboratorioihin. Lopuksi päädyimme, yllätys yllätys, izakayaan, jossa itämaisilla herkuilla nautiskelun ohessa joimme pöydän alle japanilaisen ukkoporukan ja puhuimme kieltä jos toistakin.

Lauantaina päätimme kaiken modernin ja ihmisvilinän vastapainoksi tutustua vanhempaan Tokioon Yanakassa. Löysimmekin tunnelmallisia temppeleitä, rauhallisen hautausmaan ja mukavan tavallisia asuinalueita, joskin edellisen illan aikaansaama väsymys ja järkyttävä helleaalto olivat viedä voiton seurueestamme. Onneksi kahvilat ovat ilmastoituja, ja jäävesi tulee ilmaiseksi pöytään heti ensimmäiseksi, pyytämättä.

Sitten olikin, ihan liian pian, aika hyvästellä ystävämme ja alkaa potea koti-ikävää. Elämähän täällä on oikein mukavaa kaikin puolin, mutta tuttuja ihmisiä tietenkin kaipaa aina ympärilleen.

Sunnuntaina toivuttiin vaativasta viikosta ja maata röllötettiin kotona koko päivä DVD-leffoja katsellen ja netissä surffaillen. Sitten vielä huomasimme, että maanantai on joku outo vapaapäivä (Marine Day), joten ei muuta kuin tietokone laskemaan lisää tieteellisiä tuloksia ja kaupungille ostamaan ehdottoman mainioita, helteellä hikoillessakin kuivana pysyviä teepaitoja, 7 euroa kappale.

Opimme myös, että DVD-leffoja vuokrattaessa kannattaa selvittää elokuvan alkukielinen nimi: katastrofitoimintajännäriksi luulemamme End of the World olikin draama nimeltä On the Beach (hyvä), ja Alien X oli Alien-sarjan huomaamattamme ilmestyneen jatko-osan sijasta toimintaraina Creature, jonka juonen puutteesta päätellen oli käsikirjoittanut joukko kolmevuotiaita simpansseja takomalla kilpaa tietokoneen näppäimistöä banaaneilla.

Loppujen lopuksi viikko oli siis erittäin onnistunut. Suurkiitos vielä vieraillemme, kun jaksoitte raahautua tänne asti! Toivottavasti teilläkin oli yhtä hauskaa ja antoisaa täällä maailman suurimmassa metropolissa.

lauantaina, heinäkuuta 10, 2004

Kabuki

Tänään olimme kielikurssin kanssa Tokion kansallisteatterissa tutustumassa kabuki-näytelmään. Erikoinen kokemus. Esitys oli tarkoitettu koululaisille ja sellaisille henkilöille, jotka eivät tunne kabukia. Tämä tarkoitti sitä, että lähes koko teatteri oli täynnä koulutyttöjä (toimittaja Simosta asia ei näyttänyt häiritsevän lainkaan). Erikoisin kokemus sattui heti alkuun nuoren selostajana toimineen kabukinäyttelijän astuessa lavalle: koko alakerta teatterista räjähti kirkumaan kuin parhaassa teinipopkonsertissa. Että näin.

Itse näytelmä, tai itse asiassa neljäsosa siitä oli sinänsä ihan mielenkiintoinen, kiitos kuulokkeista tulleen englanninkielisen simultaanitulkkauksen. En tosin ole koskaan kovinkaan paljon innostunut esityksistä, joissa puhutaan joko kirkumalla tai huutamalla… Toisaalta, artikuloinnin omituisuus toi väistämättä mieleen oopperan, jonka japanilaisena vastineena kabukia voi hyvinkin pitää.

perjantaina, heinäkuuta 09, 2004

Oppimiskokemuksia

Tänään tuli rutkasti uusia oppimiskokemuksia ikebana-tunnilla. Sain kerrankin omasta mielestäni kivat kukat enkä mitään risupuskaa, ja löysin vielä mieleisen maljakon. Väkerrettyäni puoli tuntia kukkien kanssa, olin mielestäni tehnyt varsin hienon ja näyttävän asetelman.

Tässä vaiheessa minulta tultiin ystävällisesti kysymään, että minkä tyylistä asetelmaa olin tekemässä. Minullahan ei ole mitään käsitystä mistään ”tyylilajeista” ja näin ollen sain kuulla, että olin ilmeisesti tekemässä pystyasetelmaa. Sen jälkeen myös huomautettiin, hyvin kohteliaasti, että kenzan (se piikkimatto, johon kukat asetellaan) on paitsi väärässä paikassa, myös väärin päin maljakossa. Kun sitten laitoin kenzanin oikealle paikalle oikein päin, oli koko asetelma totaalisen väärinpäin.

Tämän jälkeen pitikin sitten tehdä asetelma uudestaan, jonka jälkeen sensei saapui tarkastamaan sen, ja kuinka ollakaan, asetelmani yhdeksästä kukasta kuusi vaihtoi paikkaa tai asentoa. Yksi kukka antoi liian alakuloisen vaikutelman, toinen ei korostanut riittävästi subjektia ja kolmas oli sitten muuten vaan väärällä paikalla jne.

Mitä siis opimme tänään: älä koskaan kuvittele saavasi mitään onnistunutta aikaan, osta sen sijaan ikebanasta kertovaa kirjallisuutta ja sisäistä kaikki!

torstaina, heinäkuuta 08, 2004

Pistoksia

Tänään tuli ensimmäinen kokemus aidosta japanilaisesta lääkäriasemasta, Wako Eki Mae Kurinikkusta. Sen suuremmasta operaatiosta kuin rokotus ei ollut kyse, mutta… Jos Suomessa olisin joutunut vastaavan näköiseen sairaalaan/lääkäriasemalle, olisin juossut kiljuen karkuun jo ulko-ovelta. Pieni, ahdas, vanhanaikaisen näköinen huoneisto, jossa ”hoitohuoneet” oli erotettu toisistaan sivuun vedettävillä kangasverhoilla. ”Toimistossa” ei näyttänyt olevan ainuttakaan tietokonetta ja arkistointi näytti tapahtuvan perinteiseen tyyliin eli paperit kansioon ja kansio hyllyyn. Kaiken muun vanhan ja kuluneen rinnalla komeili uutuuttaan kiiltävä röntgenlaite.

Hoitajat ja lääkäri olivat hyvin ystävällisiä ja muutamat heistä puhuivat englantia. Ilmeisesti Twinrix-rokotteesta ei ole täällä koskaan kuultu (yhdistelmärokotus hepatiitti A+ B) ja meille tarjoiltiinkin sitten kahdesta eri ruiskeesta paikanpäällä tehty sekoitus. Täällä eivät sairaanhoitajat tee muuta kuin taluttavat asiakkaita kädestä pitäen paikasta A paikkaan B ja ottavat vastaan tietoja. Rokotuksen antoi lääkäri, kaksi sairaanhoitajaa seurasi sivusta.

Muunkinlaisen pistoksen olisi tänään voinut hyvin helposti saada, nimittäin auringonpistoksen. Tänään oli kesän lämpimin päivä, Saitaman puolella mentiin + 37,6 asteeseen. Kuumuus aiheutti mm. sen, että katukiveykset alkoivat nousta, kun niiden alla oleva betonivalu lämpölaajeni. Eilen erään junaradon kiskot paisuivat niin, että rautatiehenkilöstö joutui asettelemaan valtavia jäälohkareita kiskoja vasten yrittäen saada niitä kutistumaan takaisin entiselleen. Samanlaista säätä on luvassa vielä huomiseksikin, mutta sen jälkeen toivottavasti vähän viilenee.

keskiviikkona, heinäkuuta 07, 2004

Tapahtuu...

… paljon. Perjantaina RIKEN Summer Party. Suurin osa ihmisistä puvuissa ja leningeissä, me shorsteissa ja t-paidoissa. Ruokaa ja juomaa oli enemmän kuin napa veti. Kohtuullisen tylsää joka tapauksessa, joten Tobu-Nerimaan Y&T:n kanssa katsomaan uusinta Harry Potter ja Azkabanin vanki –elokuvaa. Kuolkaa kateudesta kaikki Potter- fanit Suomessa!

Lauantaina Tero ja Katariina tulivat kyläilemään. Oli muuten ensimmäinen kerta, kun meillä kävi ihan oikeasti vieraita. Kaikki muut ovat vaan pistäytyneet oviaukossa ja kuukausittain käyvää siivoojalaumaa ei oikein voi vieraiksi laskea. Varjojuhannus sujui oikean juhannuksen lailla – eräät nimeltä mainitsemattomat mieshenkilöt pyrkivät tekemään viinanjuonnin maailmanennätyksen – seurauksista ei tarvinne kertoa sen enempää.

Sunnuntaina Katariinan kanssa shoppailemaan, kun eräät jäivät selvittelemään päitään. Mukaan tarttui kolme (3!!!) yukataa (kesäkimono), joista yksi on lähdössä kohtapuoleen Suomea kohti. Yukatoiden hyvä puoli on se, että ne mahtuvat myös tällaiselle virtahevolle, jonka on muuten vaikea löytää mitään päälle pantavaa paikallisista liikkeistä.

Maanantaina jälleen Katariinan kanssa kaupungilla shoppailemassa. Tällä kertaa kohteena oli juomien ja kv-ruokien ”tukkukauppa” Ikebukurossa. Siellä joutuu varmaan käymään uudestaan. Campari oli aika halpaa…

Tiistaina Jannen labran grillibileissä. Jälleen kerran tehtiin ahtamisen maailmanennätys ja Jannelle iski paha puheripuli. Japanin kieli sujuu selvästikin letkeämmin muutaman oluen jälkeen.

Tänään ensimmäistä kertaa Japanissa ihka aidon suomalaisen pullan tuoksu. Ulkona pukkaa lämmintä. Tv-uutisten mukaan Tokion keskustassa lämmintä oli +34,3 astetta, Saitaman puolella päästiin peräti +37,5 asteeseen. Lisätkää siihen sitten korkea ilmankosteus, tuloksena on ihka aito ulkosauna.