Miesten ilta

Koto-Suomessa Äijien kokoontuessa ruokalista koostuu yleensä oluen lisäksi lenkkimakkarasta tai muusta Äijäravinnosta, poikkeuksena edustamani hieman kultivoituneemman maun omaavat Akateemiset Herrasmartat. Japanissa luonnollinen teema on tietenkin sushi, mikäs muu. Yleensä sitä on kaikissa juhlissa tarjolla valmiiksi kaupasta ostettuina asetelmina, mutta tällä kertaa päätimme tehdä sapuskat itse. Yhtään ei aikeita jarruttanut se, ettei kukaan osallistujista tunnustanut osaavansa tehdä sushia.
Tässä vaiheessa skeptinen lukija voi kysyä, miten vaikeaa voi muka olla ostaa kaupasta valmiiksi leikattu kala ja läntätä se riisiklöntin päälle (nigirisushi). Oikeasti jo pelkkä riisin keittämisen opettelu vie vuoden: sen pitää pysyä kasassa soijaan kastettaessa, mutta olla silti suussa mureaa, ja tietysti oikein etikalla, suolalla ja sokerilla maustettua. Näin sanoo virallinen tieto, mutta väitän silti, ettei sushin teko niin vaikeaa oikeasti voi olla, vaan taustalla on sushimestarien halu nostaa omaa arvostustaan.
Niin tai näin, ostimme pohjoisen kuuluisilla riisialueilla kasvanutta eliittiriisiä nimeltään Hitomebore, Rakkautta ensi silmäyksellä. Moneen kertaan pestynä, riisinkeittimellä keitettynä ja sopivasti maustettuna se oli herkullista jo sellaisenaan. Lisäksi pöydästämme löytyi monenlaisia lähikauppamme Ito-Yokadon ilmaiseksi viipaloimia kaloja, katkarapuja, salaattia ja tietysti merilevämattoja. Muutaman nigirisushin tekemällä kädet riisimöykyiksi muutettuamme (vinkki: kastele kädet ensin) palasimme alkuperäiseen suunnitelmaamme tehdä temakisusheja. Sellainen syntyy näin: otetaan käteen (te) merilevä, levitetään siihen vähän riisiä, pistetään päälle vähän tulista wasabitahnaa ja mitä muuta sitten halutaankin, merieläviä tai vihanneksia, ja kääritään (makiageru) suppiloksi. Helppoa, hauskaa, eikä tule sotkua.



Puolen yön paikkeilla oli taas aika viimeisen junan viedä juhlijat toipumaan ennen seuraavaa työpäivää. Hauskaa oli, ja uusiksi varmasti otetaan, varsinkin kun naisetkin ovat uhanneet tehdä omasta juhlastaan perinteen.
Lopuksi vielä muutama sana säästä. On ilmoja pidellyt.
Sadekausi nimittäin pitäisi olla. Viime vuoden tyyliin ei sadetta ole juuri normaalia enempää täällä nähty, vaan paikoin alkavat vesivarat olla jo huolestuttavan vähissä. Pohjoisemmassa sen sijaan vettä on riittänyt tulviksi asti. Lämpötila pysyi pitkään kurissa, mutta tiistaina sitten paukahti rikki Tokion kesäkuun lämpöennätys +36,2 asteen lukemilla. Tänään mukavaa 30 asteen lämpötilaa tasapainotti yli 90% ilmankosteus ja töihin pyöräillessä saikin väistellä kalaparvia.
Pukeutumisen suhteen olen lopultakin päässyt sinuiksi ilmaston kanssa. Aamulla katson lämpömittarista tarvittavan vaatetuksen seuraavalla logiikalla: lämpötilan ylittäessä +25 pistän jalkaan sandaalit ilman sukkia ja +30 asteen jälkeen vaihdan pitkät housut shortseihin. Kuinkas lämmintä siellä Suomessa kesällä olikaan?
0 Kommentteja
Lähetä kommentti
<< Home