sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Sumoraportti

Osakan kevätturnaus (haru basho) tarjosi perinneurheilun ystäville nähtävää koko rahan edestä. Tällä kertaa ulkomaalaiset painijat olivat pääosassa.

Jalon veljeskansamme Viron kunniakkain edustaja, kaksimetrinen Baruto teki historiaa toiseksi ylimmällä sarjatasolla (juryo) voittamalla kaikki 15 otteluaan. Tähän ei ole kukaan ulkomaalainen aiemmin pystynyt, ja viimeksi tempun teki joskus 40 vuotta sitten Kitanofuji, joka sittemmin eteni lajin huipulle yokozunaksi saakka. Seuraavassa turnauksessa saammekin mitä todennäköisimmin nautiskella Baruton suorituksista korkeimmalla sarjatasolla.

Turnauksen voitosta käytiin mongolien tiukka kaksintaistelu. Yokozuna Asashoryu ja hänen turnauksensa viime kerralla pilannut nuori lupaus Hakuho voittivat vaivatta ensimmäiset kymmenen vastustajaansa, kunnes kohtasivat toisensa. Asashoryu ei ole yokozunana hävinnyt kenellekään kahdesti peräkkäin, mutta niin vain Meksikon olympialaisten hopeapainijan poika tiputti hänet hetken taidokkaan ähellyksen jälkeen turvalleen saveen.

Jännitys säilyi kuitenkin turnauksen loppun asti, sillä Hakuho meni häviämään heti seuraavan ottelunsa. Viimeisenä päivänä hän sitten koki tappion veteraani Kaiolle, joka hävitessään olisi menettänyt ozekin arvonsa ja mahdollisesti lopettanut hienon uransa. Asashoryn viimeiseksi vastustajaksi oli tietenkin säästetty niistä hankalin, edellisen turnauksen voittanut ja siten ylennystä yokozunaksi kärkkynyt ozeki Tochiazuma. Niin vain kävi, että Asashoryu joutui nöyrtymään hänelle tässäkin turnauksessa päätyen tasavoittoihin Hakuhon kanssa.

Uusintaottelussa nähtiin taas universumin parasta sumoa puolin ja toisin, kunnes Hakuho erehtyi työntämään Asashoryua liian vauhdikkaasti eteenpäin ja samalla silmänräpäyksellä havaitsi lentävänsä kaaressa ulos kehästä.

Näin siis viimeisen päivän tulos oli lopulta kaikille mieleen: ozeki Kaio sai pitää arvonsa, ozeki Tochiazuma ei päässyt yokozunaksi, mutta voi yrittää uudelleen seuraavassa turnauksessa, Hakuho sai ylennyksen ozekiksi ja Asashoryu ja yleisö saivat haluamansa uusintaottelun turnausvoitosta.

Mainittava on vielä tietenkin kärpässarjalainen mongoli Ama (113 kg), joka viimeksi nousi rankingissa sijalle kaksitoista ja pääsi näin kiusaamaan mm. kaikkia edellämainittuja huippunimiä voittaen heistä Kaion (173 kg). Voisi luulla, ettei noin kevyt kaveri voi pärjätä parhaita vastaan, mutta kukaan ei ole muistanut kertoa tätä Amalle, joka kahdeksalla ennakkoluulottomalla voitollaan ansaitsi ylennyksen kymmenen parhaan joukkoon.

0 Kommentteja

Lähetä kommentti

<< Home