torstaina, heinäkuuta 14, 2005

Maisemia lintuperspektiivistä

Hallitus vakoilee minua! Seinässäni on mikrofoni! Päähäni asennettiin implantti viimeksi hammaslääkärillä käydessäni! Vaimoni on KGB:n kätyri!

Julkaisumme alusta asti minulla oli idea kirjoittaa joskus artikkeli Joensuun murteella. Kun lopulta aloin itä laatia, ilmoitti vaimoni, että juuri nyt kaikki muutkin nettiblogaajat kirjoittavat juttuja murteella. Olen kuukauden pohtinut julkaisevani satelliittikuvia asuinpaikastamme ja muualta Japanista Google Mapsin avulla. Arvaatte, mitä vaimoni sanoi koko muun maailman tekevän kun ilmoitin toteuttavani ajatuksen. Tästä huolimatta: meille tärkeitä paikkoja satelliiteista ja lentokoneista nähtynä, olkaa hyvä.

Ensiksi kannattaa vilkaista, miltä Japani näyttää avaruudesta käsin. Näette näppärästi myös mannerlaattojen reunat - Tokio on juuri niiden yhtymäkohdan paikkeilla. Onneksi en enää muista, mitä koulussa opetettiin mannerlaatoista.

Tähän väliin Google Mapsin lyhyt käyttöohje. Vasemmalla olevalla plus-miinus-liukusäätimellä voi kuvaa zoomata, ja sitä voi liikutella ylänurkan nuolinäppäimillä tai ottamalla kuvasta kiinni vasemmalla hiirennapilla. Satelliittikuvasta voi vaihtaa karttanäkymään Map-nappulalla.

Olemme joskus maininneet asuvamme Saitamassa, juuri Tokion kunnanrajan ulkopuolella. Tästä on se harmi, että Google antaa tällä hetkellä tarkkaa satelliittikuvaa vain Tokiosta, ja raja kulkee muutaman sata metriä asuintalomme eteläpuolelta. Asumme siis tämän kuvan keskellä, joskin paremman kuvan saa karttanäkymästä. Työpaikkani on meiltä hiukan länteen eli vasemmalle, siinä välissä oleva vihreä pläntti on jenkkiarmeijalle vuokrattu ruohoniitty, ja RIKEN siinä ympärillä pohjois- ja länsipuolella.

Lähin Tokion suuri keskus on meiltä 12 kilometriä kaakkoon oleva Ikebukuro. Tuohon kuvaan mahtuvat niin vasemmalla olevan aseman päällä olevat valtavat Seibu- ja Tobu-tavaratalot, Sunshine Cityn pilvenpiirtäjä (oikealla), neljä BicCameran elektroniikkakauppaa kuin myös mainio intialainen ravintola Mantra.

Näyttävin ilmakuvanäkymä Tokiossa lienee Shinjukun pilvenpiirtäjäalue, jossa jokaisen turistin on pakollista vierailla. Huomatkaa, miten ihan vieressä asutaan omakotitaloissa! Joitakuita voi kiinnostaa myös nähdä Disneyland tai keisarillinen palatsialue.

Muualla Japanissa olisi paljonkin hienoja jo vierailemiamme paikkoja (Kioto, Nara, Nikko, Kamakura), mutta Google ei vielä vielä anna kunnollista resoluutiota niistä. Kannattaa tietenkin vilkaista Fuji-vuorta.

Ulkomaillahan olemme ehtineet käydä Mongolian Ulan Bataarissa, Pekingissä ja Filippiineillä Cebussa.

Lopuksi vielä voi kaihoisasti kurkata Joensuuta, joka näyttää jotenkin... pieneltä...

Jos lintuperspektiivi miellyttää, suosittelen ohjelmaa nimeltä Google Earth. Sen resoluutio viimeksi kokeillessani oli parempi kuin Google Mapsin, ainakin Tokiossa päin, joskin Saitama on siinäkin sumeata mössöä. Ei pitäisi asua maaseudulla. Myös NASA:lla on näppärä satelliittikuvaohjelma nimeltä World Wind useine vaihtoehtoisine satelliitteneen. Molemmista ohjelmista löytyy kivoja ominaisuuksia, esimerkiksi kolmiulotteiset näkymät.

Hallituksen vakoojille vielä tiedoksi, että seuraava ideani on kirjoittaa juttu siitä, miltä tuntuu palata Joensuuhun kesälomailemaan vietettyään vuosi, kolme kuukautta ja kolmetoista päivää Japanissa, Saitaman RIKENin kansainvälisen asuntolan asunnossa H110. Odotan innolla artikkeleitanne aiheesta.

0 Kommentteja

Lähetä kommentti

<< Home