Leenan vierailun päätyttyä ei energia enää riittänyt mihinkään ylimääräiseen, vaan pari päivää meni ihan vain ollessa. Perjantaina kävin taas ikebana-tunnilla hämmästelemässä suomalaisen ja japanilaisen estetiikan eroja. Jälleen tuli sellainen kukka-asetelma, joka ei yksinkertaisesti miellytä, ei vaikka sille tekisi mitä.
Urheilutoimittaja Simosen väliraportti:
Illalla kävimme työkaverini Feng-sanin (lausutaan Fong) opastuksella tutustumassa kampuksemme pöytätennishalliin. Feng-san, nuori kiinalaisnainen, kertoi pelanneensa pingistä vasta vähän aikaa, ja vakuutti muidenkin hallilla pelailevien kiinalaisten olevan aika huonotasoisia, joten astelin saliin polleana poikana luottaen teini-iässä opittujen yläkierteitteni voimaan.
Paluu maan pinnalle oli kuitenkin karu. Ensinnäkin kesti varttitunnin, ennen kuin sain syöttöni edes ilman kierrettä lentämään verkon yli ja osumaan lisäksi pöytään vastustajan puolella. Toisekseen Feng-san paiskoi kynäotteella sellaisia sivukierteitä, etten muista ennen missään nähneeni. Turpiin siis tuli, ja Feng-san oli vielä huonoimpia paikalla olleista kiinalaisista. Loppuajasta aloin kuitenkin jo vähän pärjätä, joten aion jatkaa harjoituksia silloin tällöin.
Takaisin toimittaja Hyväriselle.
Lauantaina kävimme katsomassa sumopainia kielikurssiryhmän kanssa. Ensin menimme kuitenkin syömään lounaaksi
okonomiyakia (japanilainen ”munakas”, jossa on itse asiassa paljon enemmän kaikkea muuta kuin kananmunaa). Hyvää oli, ja lisäksi ruuan valmistusmenetelmä on hauska – paistamisen suorittaa asiakas itse pöytään upotetulla paistolevyllä. ”Team Suomi” (Tommi, Yoe, Janne ja minä) kunnostautui nauttimalla olutta ja lemon souria lounasaikaan muiden pitäytyessä jääteessä ja Coca-Colassa.
Lounaan jälkeen lähdimme kohti Tokyo Kokugikan -sumoareenaa. Ohitettuamme kaapinkokoiset lipuntarkastajat etsiydyimme omille paikoillemme. Paikat olivatkin loistavat, alakatsomossa lähellä toimintaa. Pian tämän jälkeen aloimme kuitenkin epäillä olevamme lippujemme hintaan nähden hieman liian tasokkaalla alueella, mutta päätimme leikkiä tyhmiä ulkomaalaisia ja nauttia tilanteesta mahdollisimman pitkään. Harmiksemme paikkojen oikeat omistajat ilmestyivät jo muutaman minuutin jälkeen häätämään meidät yläkatsomon toiseksi viimeiselle penkkiriville. Onneksi sieltäkin oli areenalle erinomaiset näkymät, joten emme tästä masentuneet.
Sumon säännöthän ovat harvinaisen yksinkertaiset: kahdesta painijasta se, joka ensin astuu ulos kehästä tai koskettaa maata jollain muulla kehonsa osalla kuin jalkapohjilla, on häviäjä. Itse taistelu kestää useimmiten vain muutamia sekunteja, alkurituaalit sen sijaan useita minuutteja. Vastoin monien luuloa korkea painoindeksi ei takaa voittoa, vaan pienempi ja teknisempi painija voittaa usein hitaan läskivuoren.
Areenalla tunnelma oli katossa ja yleisö innoissaan
dohyolla (painiareena) tapahtuvista otteluista. Yleisön suuri suosikki Takamisakari (neljännen asteen
maegashira) otti kuudennen voittonsa ja yleisö mylvi onnesta. Kyseinen painija on erityisen tunnettu mahtavasta uhoamisestaan juuri ennen ottelun alkua. Hän uhkuu ja puhisee kuin täysillä kierroksilla käyvä höyrymoottori ja samalla heiluttelee käsiään kuin gorilla.
Illan viimeinen ottelu päättyi kisassa toisella sijalla olevan mongolialaispainija Asashoryun voittoon. Asashoryu on tällä hetkellä ainoa
yokozunan arvonimeä (korkein mahdollinen arvonimi sumossa) kantava painija. Hänen voittonsa merkitsi sitä, että turnauksen voitosta tultaisiin käymään sunnuntaina kova taistelu, sillä kisaa johti siinä vaiheessa katsojien suureksi iloksi japanilainen Hokutoriki vain yhden voiton erolla Asashoryuun.
Täydellisesti sumoon hurahtaneina ostimme itsellemme muistoksi hienon kolmiulotteisen sumokupin, jossa sekä Asashoryu että Takamisakari esiintyvät. Tämän lisäksi päätimme, että sumokiertueen palatessa seuraavan kerran Tokioon syyskuussa menemme ehdottomasti sitä seuraamaan.
Sunnuntaina seurasimme tiiviisti televisiosta tullutta englanniksi selostettua sumolähetystä ja ratkaisuotteluita. Huippujännittävien käänteiden jälkeen turnauksessa päädyttiin uusintaotteluun Asashoryun ja Hokutorikin kesken. Yokozuna Asashoryu näytti japanilaiselle kaapin paikan ja vei turnausvoiton meidän ja kaikkien mongolialaisten suureksi riemuksi. Jopa Asashoryu sai naamalleen veikeän virneen tähän asti vallinneen tuiman taistelijan tuijotuksen sijasta.